Bezwaar Kinderopvangtoeslag 2014 tegen onterechte naheffing


In onze artikelen van een paar weken terug over de onterechte naheffing van de Kinderopvangtoeslag 2014, die veel ouders hebben gekregen, hebben wij toegezegd te onderzoeken of we collectief iets konden organiseren om ouders te ondersteunen met hun bezwaar.

In eerste instantie hebben we contact gelegd met o.a. een accountant. Maar al vrij snel bleek dat de Belastingdienst stappen heeft gemaakt om het bezwaar te vereenvoudigen met een door hun opgesteld formulier.

Op de site van Boing staat stap voor stap hoe je in bezwaar kunt gaan (en ook dat de Belastingdienst weer een paar 100, foutieve aanslagen heeft verstuurd). Boing is een belangenvereniging voor ouders met kinderen in de kinderopvang.

De Belastingdienst

De Belastingdienst zegt dat ze extra personeel gaan inzetten om: uit te vogelen of iedereen de juiste aanslag heeft gehad en dit te corrigeren, bezwaarformulieren te behandelen. Ze maken het ons en vooral hunzelf makkelijker door standaard bezwaarformulieren op hun site aan te bieden.

Kostenvergoeding bij bezwaar Belastingdienst

Mocht je kosten maken voor je bezwaar dan kan je in bepaalde gevallen een kostenvergoeding terugvragen voor rechtsbijstand. Op de site van de Belastingdienst staat dit nader uitgelegd.

Wij hebben gekeken of we hier nog wat mee konden, maar in bovenstaande link staat ook dat de vergoeding lager uit kan vallen bij minder ingewikkelde zaken. Krijg je de volledige €243,- voor de rechtsbijstand vergoed, als je ook gewoon een formulier in kan vullen, wat door de Belastingdienst online beschikbaar is gesteld? Als je wel al kosten hebt gemaakt kan je die natuurlijk wel voegen bij je bezwaar nooit geschoten is altijd mis.

Heffingsrente bij bezwaar Belastingdienst

Lees deze alinea alleen als je wat spaargeld over hebt, en vaak vloekt dat de spaarrente zo laag is.

Omdat je dit geld volgens de aanslag al in 2014 had moeten betalen, gaat de Belastingdienst vanaf 6 weken na de aanslag heffingsrente rekenen (en boetes) als je niet betaald.
Maar als je wel betaald (en daarna gelijk krijgt) moet de belastingdienst jou heffingsrente (4%) betalen, na 6 weken vanaf de dagtekening van de aanslag. Als je dan invult op het bezwaar dat je de jaaropgave nog niet hebt kan je de beslissing uitstellen en rente boeren.

Ons advies

Wij gaan/kunnen je hier niet verder mee helpen op dit moment.

Je maakt je het makkelijkst ervan af door het formulier te gebruiken van de Belastingdienst en de stappen te volgen als hierboven besproken in de link van Boink!

Het steekt ons dat ouders op moeten draaien voor de fout van andere (Belastingdienst en foutieve software Kinderopvangorganisaties), veel kinderopvanginstellingen hebben snel na het ontdekken van de fout de juiste gegevens verzonden. Dus in veel gevallen heeft de Belastingdienst alsnog de goede informatie gekregen.

Wij hebben op dit moment te weinig middelen (en tijd) om hier goed onderbouwd tegen in te gaan. De kosten die gemaakt moeten worden voor de expertise van bijvoorbeeld een account (of advocaat) krijgen we hierdoor niet dekkend. Verder is het ook een flinke verantwoordelijkheid om het bezwaar te dragen van vele ouders die in totaal duizenden euro’s terug moeten krijgen.

Succes!

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.