Gemiste kinderopvangtoeslag 2012, 2013 als nog aan te vragen


Een aantal ouders is kinderopvangtoeslag misgelopen in het jaar 2012 of 2013. Deze ouders kunnen de gemiste kinderopvangtoeslag alsnog met terugwerkende kracht aanvragen! Zo melde PVDA minister Lodewijk Asscher (Goede) Vrijdag 29 maart 2013 in een brief.

Sinds 1 januari 2012 kan je alleen kinderopvangtoeslag aanvragen voor de maand waarin je het aanvraagt en de maand ervoor.

Andere toeslagen, zoals bijvoorbeeld de huurtoeslag en de zorgtoeslag, kan je wel met terugwerkende kracht aanvragen tot september het volgende jaar. Dus zorgtoeslag over 2012, kan je aanvragen tot september 2013. Dit was voorheen ook zo met de kinderopvangtoeslag.
Bovendien duurt het vaak nog 2 maanden voordat de (kinderopvang)toeslag wordt gestort, na het aanvragen.

In november 2011 ging de Eerste Kamer akkoord met de aanpassing die 1 januari 2012 inging. Doordat deze wijziging wel heel snel in is gegaan, compenseert PVDA minister Lodewijk Asscher nu de gedupeerde ouders. Deze maatregel is in het leven geroepen om te zorgen dat het lastiger is te frauderen met kinderopvangtoeslag.

Voor wie gemiste Kinderopvangtoeslag?

Alle ouders die recht hadden op kinderopvangtoeslag in 2012 of 2013, maar die dit niet hebben gekregen, omdat ze te laat waren met het aanvragen van de kinderopvangtoeslag.
In de praktijk zijn dit vaak ouders die weinig uren kinderopvang hebben afgenomen en die “slordig” geweest zijn met de aanvraag van de kinderopvangtoeslag. Ouders die €1500 kinderopvang per maand moeten betalen kunnen dit over het algemeen wat minder lang voorschieten.

[subscribe2]

Kinderopvangtoeslag kan sinds 2012 niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Het is sindsdien dus niet mogelijk om kinderopvangtoeslag achteraf alsnog aan te vragen.

Hieronder zie je een rekenvoorbeeld van een gezin dat vanaf 1 augustus 2012 één kind 8 uur per week naar een Gastouder brengt.

Kosten gastouderopvang 2012 (uurprijs €5,-)

21 weken x 8 uur x 5 euro = €840,-

Stel dat deze ouder recht zouden hebben op €600 kinderopvangtoeslag (De hoogte van de kinderopvangtoeslag is o.a. afhankelijk van het verzamelinkomen).

Doordat ze niet op de hoogte waren van de veranderingen verwachte ze dat de gastouder hun €840-€600 = €240,- zou gaan kosten in 2012.

Stel dat ze op 31 december 2012 de kinderopvangtoeslag aanvragen, dan hebben ze recht op kinderopvangtoeslag voor de maanden december en november 2012.
De verwerking duurt 2 maanden, dus in februari 2013 krijgen ze €240,- kinderopvangtoeslag voor november en december 2012.

Door de tegemoetkoming ontvangen ze dus ook kinderopvangtoeslag voor augustus tot en met oktober 2012. Ze zullen de andere €360,- kinderopvangtoeslag alsnog krijgen!

Gedupeerde kinderopvangtoeslag, 2012-2013 hoe verder?

Ouders die eerder met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag voor langer dan twee maanden geleden indienden, en waarvan de aanvraag is afgewezen, zullen door de Belastingdienst worden benaderd. Andere ouders kunnen alsnog een aanvraag indienen. De minister en de Belastingdienst zullen ouders zo goed mogelijk over de wijzigingen informeren. (bron Rijksoverheid.nl)

Altijd kinderopvangtoeslag aanvragen?

Het is handig altijd kinderopvangtoeslag aan te vragen zelfs als je “teveel” verdiend. Kinderopvangtoeslag kan namelijk niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Bijvoorbeeld.

Een rijke ondernemer verwacht 200.000 euro per jaar aan verzamelinkomen te hebben. Als dat inderdaad zo is, heeft hij of zij geen recht op kinderopvangtoeslag. Het gevolg is dat de ondernemer de kinderopvang zelf moet betalen. De ondernemer vraagt dus geen kinderopvangtoeslag aan.

In april gaat de ondernemer failliet, verzamelinkomen dat jaar wordt €60.000, waardoor hij dus wel recht heeft op kinderopvangtoeslag. Als de ondernemer wel in januari kinderopvangtoeslag had aangevraagd, zou hij alsnog kinderopvangtoeslag hebben gekregen.

 

 

 

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *