Groot aantal Onterechte Naheffingen Kinderopvangtoeslag


De SP heeft Minister Asscher van Sociale Zaken op 12 januari 2016 mondeling vragen gesteld hoe het kan dat 89.000 ouders een onterechte naheffing kinderopvangtoeslag hebben gekregen. Volgens de SP worden de ouders hierdoor geconfronteerd met problemen bij de belastingdienst. Bij veel ouders bedroeg de naheffing duizenden euro’s plus nog een boete eroverheen. Hoe kan dit? Ouders met jonge kinderen hebben in 2014 het hele jaar kinderopvangtoeslag ontvangen en gebruik gemaakt van de kinderopvang. Tevens hebben zij ook recht op kinderopvangtoeslag.

Volgens Minister Asccher hebben alle ouders in 2014 een voorschot op de kinderopvangtoeslag gekregen. Daarna volgt een definitieve beschikking. In de software waarmee kinderdagverblijven en kinderopvanginstellingen informatie doorgeven aan de belastingdienst is naar zoals het er uitziet een fout geslopen, waardoor de Belastingdienst verkeerde informatie heeft ontvangen. Van kinderen die het hele jaar opvang hebben gehad is doorgegeven dat slechts vier tot acht maanden opvang is genoten. Dit terwijl er wel het hele jaar door kinderopvangtoeslag is uitgekeerd. De Belastingdienst is dus op het verkeerde been gezet het heeft een groot aantal naheffingen verzonden aan ouders. De Minister vond dit erg vervelend.

Hoewel de fouten dit jaar niet helemaal op het bordje van de belastingdienst kunnen worden geschoven blijkt uit de voorgaande jaren dat de problemen met de kinderopvangtoeslag elk jaar terug komen. Blijkbaar is er een verkeerd ICT-systeem bij de Belastingdienst. Tijd dat de belastingdienst zijn verantwoording neemt en deze fouten stopt. Ouders kunnen er dan weer op vertrouwen dat de berekeningen van de kinderopvangtoeslag kloppen.

De ouderorganisaties zijn in gesprek met de kinderopvangorganisatie om na te kijken wat er met die software is gebeurd. Dat kan nog wel even duren voordat die fout boven water is. Intussen krijgen de ouders van de Belastingdienst het advies om bezwaar te maken. De Belastingdienst heeft aangegeven met voorrang naar deze bezwaarschriften te kijken en af te handelen. De omgekeerde wereld dus. De ouders moeten de fouten oplossen door in bezwaar te gaan. Duizenden ouders die een bezwaarschrift indienen dat wordt een grote bureaucratische rompslomp.

Kan Minister Asscher garanderen dat problemen in de toekomst niet meer voorkomen? Nee dan kan hij niet. Er zijn niet voor niets ieder jaar heel veel naheffingen. Doordat ouders moeten opgeven hoeveel ze denken te gaan verdienen en hoeveel uren kinderopvang je denkt te gaan gebruiken. Makkelijker kunnen we het niet maken. Beter zou een systeem zijn waarbij het aan de kinderopvanginstellingen zelf is om de toeslag met de Belastingdienst te regelen. Zo weten ouders direct waar ze aan toe zijn. De Minister gaf aan dat er aan een dergelijk systeem gewerkt wordt. Dit systeem zou rond 2018 in werking gaan. Dus ouders nog 4 jaar doorbijten.

Minister Asscher gaf aan dat er geen andere oplossing komt dan dat je als ouders, een naheffing hebt gekregen die niet aansluit bij de feiten en bij het gebruik, bezwaar maakt. Dat is de snelste en meest efficiƫnte manier om aan te geven dat iets niet goed is gegaan. De Belastingdienst staat klaar om ervoor te zorgen dat het bezwaar heel snel behandeld wordt.

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.