Wat is kinderopvangtoeslag


Wat is Kinderopvangtoeslag?  Een vergoeding die je krijgt van de belastingdienst als je jonge kinderen hebt,die gebruik maken van de kinderopvang.

Wanneer kinderopvangtoeslag

Je krijgt kinderopvangtoeslag als je je kind of kinderen naar een kinderdagverblijf brengt of een gastouder. De toeslag geld voor dagopvang en buitenschoolse opvang. Dagopvang geld in de regel voor kinderen tot 4 jaar, deze kinderen gaan nog niet naar school. Buitenschoolse opvang is opvang voor kinderen die naar school gaan, de opvang vind dan plaats voor of na de schooltijden van je kind.


Let op een gastouder moet vanaf 2011 geregistreerd staan in het landelijk register kinderopvang.

Waarom kinderopvangtoeslag

De kosten van kinderopvang zijn vrij hoog, en de werkgevers en de belastingdienst geven een inkomensafhankelijke vergoeding voor deze kosten. Op die manier worden ouders gestimuleerd op te blijven werken. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ouders stoppen met werken als de kosten van de kinderopvang hun netto salaris overstijgen!

Uiteraard zitten er veel eisen aan de kinderopvangtoeslag en het aanvragen ervan verloopt via de belastingdienst. Mocht je meer kinderopvangtoeslag ontvangen dan waar je recht op hebt, wordt dit verrekend, het is dus belangrijk om te zorgen dat je de aanvraag bij de belastingdienst goed verzorgt, om tegenslagen achteraf te voorkomen.

De kinderopvangtoeslag is iets anders als de kinderbijslag. De kinderbijslag verloopt via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en wordt aan iedereen uitgekeerd die een kind heeft, de kinderopvangtoeslag ontvang je alleen als je kinderen gebruik maken van een crèche of een gastouder.

Hoe krijg ik kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag krijg je niet vanzelf, dat moet je aanvragen. Lees hier meer over het aanvragen van kinderopvangtoeslag.

Kinderopvangtoeslag loopt via de Belastingdienst. Vier toeslagen namelijk de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebondenbudget en de huurtoeslag lopen via de site www.toeslagen.nl. Op deze site staat het computer programma waarmee je digitaal de kinderopvangtoeslag kunt aanvragen.

Waar moet ik op letten bij kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag hangt af van het verzamelinkomen van jouw en je eventuele partner. Het verzamelinkomen heeft veel verschillende aspecten, waaronder je loon en je aftrekposten zoals hypotheek enz. Van te voren weet je nooit zeker wat je gaat verdienen, want je kan bijvoorbeeld ontslagen worden.  De kinderopvangtoeslag die je teveel hebt gekregen moet je terugbetalen. Vaak wordt de berekening pas aan het einde van het volgende jaar definitief, dus het bedrag wat je terug moet betalen kan aardig oplopen. Houdt hier rekening mee! Je zal de eerste niet zijn die door een kleine fout, duizenden euro’s terug moet betalen. Lees hier meer tips over kinderopvangtoeslag.


Kinderopvangtoeslag krijg je van de Belastingdienst. Het werkt kort gezegd als volgt. Jij vraagt de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Dit aanvragen doe je van te voren. De belastingdienst controleert de gegevens niet direct. Maar stort elke maand het bedrag wat jij hebt aangegeven. Uiteraard zijn er wel automatische controles die te hoge verschillen filteren, maar in principe bepaal jij zelf waar je recht op denkt te hebben.

Aan het einde van het jaar  wordt de definitieve berekening gemaakt, als je er te ruim mee om bent gegaan moet je de kinderopvangtoeslag terugbetalen.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik

Lees hier meer over het berekenen van de kinderopvangtoeslag

Zover de algemene informatie over kinderopvangtoeslag.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!