kinderopvangtoeslag 2012 oplossingen


Kinderopvangtoeslag 2012 oplossingen

Het is algemeen bekend dat ouders die gebruik maken van de kinderopvang en daarvoor kinderopvangtoeslag ontvangen er volgend jaar financieel op achteruit gaan. Voor heel veel gezinnen betekend dit forse problemen en flinke veranderingen.

We horen vaak mensen zeggen: “Ow dan wordt de kinderopvang zo duur voor ons, dan stop ik wel met werken.” Daar zitten naar ons idee toch een aantal haken en ogen aan. Naast dat de kinderopvang in 2012 een stuk duurder wordt, stijgen ook een hoop andere vaste lasten mee. Houdt hier rekening mee als je je baan of een gedeelte ervan opzegt.  Natuurlijk is het zo dat een groot deel van het geld wat je verdiend opgaat aan kinderopvang, maar nu gaat je salaris waarschijnlijk ook voor een deel op aan vaste lasten.

De echte oplossing voor dit probleem hebben wij hier natuurlijk niet, maar we zullen hieronder een aantal punten opsommen, die je misschien kunnen helpen de financiële en wellicht andere gevolgen tot een minimum te beperken.

Kinderopvangtoeslag 2012 ouderschapsverlof

In plaats van minder te gaan werken willen wij je wijzen op ouderschapsverlof. In het kort komt ouderschapsverlof er op neer dat je voor een periode van een aantal maanden of jaren minder gaat werken, of tijdelijk helemaal stopt met werken. Zonder dat je hiervoor wordt betaald (Er zijn bepaalde CAO waar ouders een percentage doorbetaald krijgen, check dit even als je een CAO hebt).  Na dit verlof gaan je werkzaamheden weer op de oude voet verder. Lees hier meer over ouderschapsverlof.

Omdat het ouderschapsverlof een redelijk complex onderwerp is komt hier deze week een extra artikel over!

“Vader” werkt dag minder

Één van de problemen van de nieuwe maatregelen van de kinderopvangtoeslag in 2012 heeft te maken met de beperking in de kinderopvangtoeslag in relatie toe het aantal uren dat de ouder met het kleinste contract werkt. Er wordt nog maar kinderopvantoeslag uitgekeer voor 140%( in geval van dagopvang) of 70% (in geval van BSO opvang) van het aantal werk uren van de verzorgen die het minst werkt. Voor ouders die minder als 8 uur per dag werken kan dit problemen opleveren omdat kinderopvanginstellingen vaak alleen de mogelijkheid hebben voor 10,5 of 11 uur opvang af te nemen.

Als de verzorger die het meest werkt, meestal de vader, 4 dagen gaat werken in plaat van 5, kan de verzorger die het minst werkt zijn werk blijven doen. Maar vaak is het natuurlijk zo, dat de verzorger die het meeste werkt, veel meer verdient en in sommige geen 4 dagen per week mag werken.

Voorbeeld:

Moeders werkt 3 dagen 6 uur,
Vaders werkt 5 dagen van 8 uur,
Baby gaat  3 dagen naar de opvang,
probleem: er wordt nog maar 3×6 x 140% =  25,2 uur opvang vergoed
en er moet 3 x 11 uur = 33 uur opvang afgenomen worden. (33-25,2 = 7,8 uur zelf betalen)

Als vader 4 dagen gaat werken is een gedeelte van het probleem opgelost.

Weekend baan nemen

Je zou er voor kunnen kiezen in het weekend of s’avonds te gaan werken in plaats van overdag. Je partner zou dan eventueel in het weekend of s’avonds de zorg voor de kinderen kunnen verzorgen. Indien je voor deze instructie kiest zal je wel flink in moeten leveren op de contacten met je partner en je sociale leven. Maar als de noot aan de man is, is dit misschien een optie.

Elkaars kinderen opvangen

Je kan natuurlijk afspreken met je zus, buurvrouw, vriendin of wie je dan ook je kinderen toevertrouwd, dat je elkaars kinderen opvangt. Het voordeel hiervan is uiteraard dat je geen geld kwijt bent aan opvangkosten. Er zijn ook een aantal belangrijke nadelen. Je hebt een probleem bij ziekte of vakantie. Verder kan het lastig zijn als je eigen baby van 1 jaar slaapt, terwijl je het 4 jarig kind van de buren (wat nog 3 was toen je het idee verzon) op moet halen om 15:00 op de school om de hoek.

Gastouder

Gastouders zijn vaak goedkoper en flexibeler dan kinderopvangcentrum. Misschien heb je bewust gekozen voor een kinderopvangcentrum. Misschien kan je dit vanuit financieel oogpunt heroverwegen.

Op vakantie met Roompot?

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *