Kinderopvangtoeslag aanvragen 7


Kinderopvangtoeslag aanvragen is voor een hoop mensen essentieel als hun kind naar een kinderdagverblijf of een gastouder moet. Kinderopvang moet je aanvragen en krijg je niet automatisch. Het aanvragen van de kinderopvangtoeslag verloopt via de belastingdienst. De belastingdienst heeft hier een aparte site voor opgezet (www.toeslagen.nl). Deze site verstrekt ook informatie over de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebondenbudget.

Kinderopvangtoeslag voorwaarden

Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Maar het komt er op neer dat je kinderopvangtoeslag kan aanvragen als je kleine kinderen hebt die naar een kinderdagverblijf of gastouder gaan. Hier volgen de voorwaarde voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag wat uitgebreider:

  • Kinderen moeten een geregistreerde kinderopvang instelling bezoeken. Of je kinderopvanginstelling, dus bijvoorbeeld gastouder of kinderdagverblijf geregistreerd is kan je afleiden uit het LRK nummer.
  • Jij en je eventuele toeslagpartner, dus jij en je partner, moeten allebei werken. Je kunt dus niet werkloos zijn en voor het gemak je kind naar een crèche brengen en toch kinderopvangtoeslag ontvangen. De kinderopvangtoeslag kan je wel krijgen als je niet wekrt, maar een opleiding volgt of bijvoorbeeld een re-integratietraject te volgen via UWV of de gemeente om de kansen op werk te vergroten.
  • Het gedeelte wat je van de gemeente of het UWV aan kinderopvangtoeslag krijgt, krijg je niet van de Belasting natuurlijk.

Gegevens nodig aanvragen kinderopvangtoeslag

Zorg dat bij je bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag de volgende gegevens bij de hand hebt:

  • De belastingaangiftes van het voorgaande jaar. Wil je de aanvraag doen over 2011, neem dan de belastingaangiftes van 2010 en eventueel 2009 erbij.
  • Loonstroken. En eventueel gegevens om het loon over het volgend jaar te bepalen, zoals bijvoorbeeld een CAO.
  • Sofinummer, van jezelf, je partner en je kind! Dit is te vinden op je loonsstrook en je pas van de Zorgverzekering. Het BSN nummer is hetzelfde als het sofinummer.
  • De gegevens van het kindercentrum of de gastouder. Ook belangrijk is het LRK nummer van je kinderopvang. Als je kinderopvanginstelling dit nummer niet heeft, heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Ontvang je toch kinderopvangtoeslag, dan moet je dit terug betalen.
  • Je digid gegevens. Voor de elektronische aanvraag heb je deze gegevens nodig, heb je die gegevens niet, vraag deze dan aan bij www.digid.nl. Digid is een systeem om je persoonlijk te registreren en identificeren bij elektronische diensten van de overheid.

Kinderopvangtoeslag aanvragen, hoe

De wijzigingen en aanvraag van de kinderopvangtoeslag moeten elektronisch worden gedaan. Hiervoor moet je een programma downloaden bij de site www.toeslagen.nl. Na het installeren van het te programma, kan je stapsgewijs al je gegevens invullen.

Je kunt er voor kiezen om degene die je belastingaangifte verzorgd ook de kinderopvangtoeslag en eventuele andere toeslagen aan te vragen. Houdt er rekening mee dat de belastingdienst een aantal weken nodig heeft om je aanvraag te verwerken en de kinderopvangtoeslag uit te betalen! Dus op tijd je kinderopvangtoeslag aanvragen.

Om de kinderopvangtoeslag elektronisch aan te vragen heb je een Digid code nodig. Met deze code kan je bij overheden en gemeentes diensten aanvragen. Het aanvragen van de digid duurt ook ongeveer een week.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

7 thoughts on “Kinderopvangtoeslag aanvragen