kinderopvangtoeslag berekenen 1


Kinderopvangtoeslag berekenen is voor veel mensen geen eenvoudige opgave. Het hangt van veel factoren af en bovendien zou je voor de precieze vaststelling van het bedrag moeten weten hoeveel je aan het eind van het betreffende jaar verdiend zou moeten hebben! Het is dan ook verstandig om bij twijfel wat lager in te zetten, het te weinig betaalde krijg je uiteindelijk met een beetje rente terug als de kinderopvangtoeslag definitief is vastgesteld.


kinderopvangtoeslag en verzamelinkomen

Verder wordt het verzamelinkomen gebruikt voor de berekening van de kinderopvangtoeslag, dit is iets anders als je bruto inkomen. Het verzamelinkomen is het inkomen wat overblijft na aftrek van bijvoorbeeld hypotheek of donatie. Het is handig als je aangifte hebt gedaan het verzamelinkomen van het voorgaande jaar te gebruiken en dan goed na te denken of je wijzigingen verwacht in je verzamelinkomen omdat dit van invloed is op je kinderopvangtoeslag. Dus niet alleen verandering in het salaris, maar ook bijvoorbeeld:

  • het veranderen van je hypotheek, door verhuizing of oversluiting,
  • Het gaan volgen van een deeltijd opleiding, waarvan je de kosten mag aftrekken
  • En je te verwachten salarisstijging inclusief bonussen.

Mocht je twijfelen dan is het handig een hoger verzamelinkomen op te geven, je ontvangt dan misschien te weinig kinderopvangtoeslag, maar je voorkomt dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen. En 8 maanden lang 40 euro is toch 320 euro opeens dokken..

proefberekening kinderopvangtoeslag

Voor een proefberekening kan je naar de site www.toeslagen.nl die alle kinderopvangtoeslag aanvragen beheren. Zorg dat je voor het maken van een proefberekening de volgende zaken bij de hand hebt:

  • De belastingaangiftes van het voorgaande jaar. Wil je de aanvraag doen over 2011, neem dan de belastingaangiftes van 2010 en eventueel 2009 erbij.
  • Loonstroken. En eventueel gegevens om het loon over het volgend jaar te bepalen, zoals bijvoorbeeld een CAO.
  • Sofinummer, van jezelf, je partner en je kind!
  • De gegevens van het kindercentrum of de gastouder.

Mocht je bij één van de bovenstaande gegevens twijfelen dan is het raadzaam om het zo nadelig mogelijk voor jezelf in te zetten. Weet je niet zeker of je die beter betaalde baan gaat vinden. Geef hem dan toch op! Want hoe meer je verdiend hoe minder je terugkrijgt. Mocht je dan bijvoorbeeld je beter betaalde baan niet krijgen, dan hoef je ook niet nog eens de teveel ontvangen kinderopvangtoeslag terug te betalen! Dus Voorkom terugbetalen achteraf, doe alles liever iets in je nadeel.

Kinderopvangtoeslag defintief aanvragen

Dit artikel behandeld het definitief aanvragen van de kinderopvangtoeslag Je hebt hiervoor je digid gegevens nodig. Voor de elektronische aanvraag heb je deze gegevens nodig, heb je die gegevens niet, vraag deze dan aan bijwww.digid.nl. Digid is een systeem om je persoonlijk te registreren en identificeren bij elektronische diensten van de overheid. Het aanvragen van de digidcode duurt een paar dagen.  De uiteindelijke verwerking duurt ook 2 maanden. Houdt hier dus rekening mee als je de kinderopvangtoeslag wilt aanvragen of wijzigen.

Zoals je ziet komt er een hoop kijken bij de kinderopvangtoeslag berekening. Het gaat om grote bedragen, laat je bij twijfel bijstaan door iemand die verstand heeft van de kinderopvangtoeslag.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

One thought on “kinderopvangtoeslag berekenen