Kinderopvangtoeslag definitief 3


Als de kinderopvangtoeslag definitief is weet je pas precies waar je aan toe bent. Kinderopvangtoeslag hangt af van een hoop factoren, zoals bijvoorbeeld inkomen en het aantal uren dat je kind naar de kinderopvang gaat. Het vervelende is natuurlijk dat je van te voren niet weet hoe een jaar er uit gaat zien en dus loop je een kans dat je recht op een ander bedrag aan kinderopvangtoeslag hebt, dan je hebt gekregen.

De belastingdienst bepaald de definitieve hoogte van de kinderopvangtoeslag pas nadat betreffende jaar is afgelopen. Dus de kinderopvangtoeslag over 2009 wordt definitief (en verrekend) eind 2010. Hou er rekening mee dat je ook rente moet betalen over het bedrag wat je teveel hebt ontvangen. Als jij 100 euro teveel kinderopvangtoeslag hebt gekregen moet je 100 euro plus een paar euro rente terug betalen. Omgekeerd geld het ook.  Als jij 100 euro te weinig kinderopvangtoeslag hebt gekregen betaald de Belastingdienst jouw terug met rente. Je krijgt dan misschien 103 euro.

De kinderopvangtoeslag wordt vaak mede bepaald door je aangifte

Belastingdienst aangifte en kinderopvangtoeslag

De belastingdienst berekent de definitieve kinderopvangtoeslag als alle inkomensgegevens beschikbaar zijn. Als je aangifte hebt gedaan over het jaar waarin je ook kinderopvangtoeslag hebt ontvangen, gebruikt de belastingdienst deze gegevens voor de definitieve berekening. In je aangifte zijn alle zaken die verband hebben met de kinderopvangtoeslag verwerkt, zoals aftrek posten en kortingen.

De Belastingdienst ontvangt een aantal van deze gegevens weer van andere instellingen. Zo wordt je salaris “gecontroleerd” aan de hand van de jaaropgave van je werkgever. De WOZ waarde van je huis, als je dat bezit natuurlijk, wordt bepaald door de gegevens die de gemeente aan de Belastingsdienst verstrekt.

De Belastingdienst heeft natuurlijk tal van andere manieren om gegevens te controleren. Het is tegenwoordig ook mogelijk om je belastingaangifte digitaal te doen met gegevens die zijn vooraf zijn ingevuld. Op die manier weet je meteen wat voor gegevens er bij de Belastingdienst bekend zijn, als deze niet kloppen kan je contact opnemen.

Geen aangifte en kinderopvangtoeslag

Als je geen aangifte doet, gebruikt de belastingdienst onder andere de inkomens gegevens van het UWV om de hoogte van de kinderopvangtoeslag definitief vast te stellen. Verder zal de belastingdienst natuurlijk ook andere gegevens gebruiken om de hoogte van de kinderopvangtoeslag zo goed mogelijk vast te stellen.

Beschikking Definitieve berekening

Als je van de Belastingdienst een ‘Beschikking Definitieve berekening’  ontvangt, weet je de definitieve hoogte van jouw kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst verstuurd deze meestal aan het einde van het volgende jaar. Dus de definitieve kinderopvangtoeslag van 2009 wordt eind 2010 vastgesteld. Dan vind ook een eventuele verrekening plaats.

Natuurlijk mag de Belastingdienst dit ook allemaal terugdraaien als blijkt dat er gegevens niet helemaal kloppen. Als de belastingdienst er bijvoorbeeld achterkomt dat je bijverdiensten niet hebt omgegeven mogen ze dit met terugwerkende kracht corrigeren.

Je kan er wel van uit gaan dat als alle gegevens kloppen, zoals je loon en toeslagen, dat de berkening dan ook echt definitief is!

In het begin van het jaar moet je een inschatting maken van hoe jouw of jullie jaar er uit gaat zien. Als er wijzigingen optreden in je persoonlijke situatie heeft dit gevolgen voor de kinderopvangtoeslag, dus als je een andere baan krijgt (ander salaris), of je gaat scheiden of samenwonen, is het verstandig dit door te geven.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 thoughts on “Kinderopvangtoeslag definitief