Kinderopvangtoeslag en de Belastingaangifte 1


Kinderopvangtoeslag hangt nauw samen met de Belastingaangifte. De exacte hoogte van de kinderopvantoeslag wordt namelijk bepaald aan de hand van de gegevens van de Belastingaangifte. In het begin van het jaar is de tijd dat veel mensen verplicht zijn om aangifte te doen van hun inkomsten belasting. In de loop van januari ontvang je jaaroverzichten van je werk, je uitkeringsinstantie en je bankrekeningen. Deze heb je nodig om je Belastingaangifte goed in te vullen!

Belastingaangifte; belangrijke punten kinderopvangtoeslag

De belastingaangifte wordt tegenwoordig door bijna iedereen elektronisch ingevuldt. Je kunt een via de site van de belastingdienst een aangifte programma downloaden. Als je door dit programma heen loopt en alle vragen beantwoord, rolt er uiteindelijk uit wat je terug krijgt of wat je extra bij moet betalen.

Veel mensen krijgen geld terug van de Belastingdienst vanwege de rente van de hypotheek op hun huis, deze hypotheekrenteaftrek hangt dus ook samen met de Belastingaangifte.

Als je vorig jaar ouderschapsverlof hebt gehad, kan je hier ook extra geld voor terugvragen bij je aangifte. Als je alle vragen beantwoord kom je dit puntje vanzelf tegen. Het is wel verstandig om aan je werkgever een verklaring te vragen, waarin staat hoeveel ouderschapsverlof je hebt ontvangen. Je hebt het dan zwart op wit staan, zodat je het kunt tonen bij een eventuele controle door de Belastingdienst.

Je kunt er ook voor kiezen om je aangifte door iemand anders in te laten vullen. Dit kan ook voordeel voor je opleveren want niet iedereen is op de hoogte van de eventuele extra mogelijkheden om extra geld terug te vragen.

Uit het aangifte programma rolt ook je verzamelinkomen. Dit is iets anders als je bruto of netto inkomen, maar dit getal is wel belangrijk bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag en de andere toeslagen, zoals de zorgtoeslag of huurtoeslag.

Verzamelinkomen en kinderopvangtoeslag

Aan de hand van het verzamelinkomen van je aangifte inkomstenbelasting worden dus je toeslagen berekend. Je verzamelinkomen weet je pas zeker nadat je aangifte hebt ingevuld. Toeslagen aanvragen blijft dus altijd een beetje gokken. Je verzamelinkomen is afhankelijk van je salaris en je aftrekposten, zoals je hypotheekrenteaftrek en in sommige gevallen je scholingskosten.

De kans is dus groot dat de toeslag waar je recht op hebt en de toeslag die je hebt gekregen verschillen. Dit is niet erg. Op het moment dat je inkomsten belasting hebt aangegeven kan je meteen ook je toeslagen rechtzetten.

De Belastingdienst zal, nadat je aangifte inkomstenbelasting is goedgekeurd een definitieve aanslag maken voor je kinderopvangtoeslag en je andere toeslagen. Het verschil wordt dan definitief verrekend. Je krijgt eerst een voorlopige toeslag, daarna ontvang je meestal direct het geld wat je van de Belastingdienst tegoed hebt of moet je direct betalen. Daarna gaat de Belastingdienst je aangifte controleren. Pas daarna wordt je aangifte definitief.

Kinderopvangtoeslag verrekenen nav Belastingaangifte

Je kunt je kinderopvangtoeslag op verschillende momenten wijzigen, ook als het jaar al afgelopen is, je kunt wijzigingen doorgeven totdat je toeslagen definitief zijn. Wijzigingen doorgeven van toeslagen tot en met 2011 kan je digitiaal doen via een programma wat je kan downloaden op www.toeslagen.nl . Wijzigingen vanaf 2012 voor je kinderopvangtoeslag kan je met je digid doen via een beveiligde webopgeving op www.toeslagen.nl


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

One thought on “Kinderopvangtoeslag en de Belastingaangifte