Kinderopvangtoeslag en kindgebondenbudget verschil 1


Kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget zijn verschillende dingen. Soms worden ze wel eens met elkaar verward. Verder is er ook nog de kinderbijslag. De kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. De kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget zijn toeslagen en worden uitgekeerd door de Belastingdienst.


De kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget moeten beiden worden aangevraagd via de belastingdienst. Dit kan via de site www.toeslagen.nl. Als je eerste kind geboren wordt krijg je bericht van de SVB, in dit bericht staat hoe je de kinderbijslag kunt aanvragen.

Kindgebondenbudget

Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming van de overheid voor gezinnen met kinderen. Voor het kindgebonde budget geld hoe meer kinderen, hoe meer je krijgt. Het kindgebonden budget is voor mensen met een wat lager inkomen, verdien je teveel, dan heb je er geen recht op. Hier geld dus ook weer, veranderd er iets in je situatie, bijvoorbeeld een beter betaalde baan, dan moet je het doorgeven aan de Belastingdienst. Dit voorkomt dat je aan het einde van het jaar teveel ontvangen hebt en terug moet betalen. Vaak keert de Belastingdienst automatisch het kindgebonden budget uit. Mocht dit niet het geval zijn dan is het handig om ze te bellen.

Bij een bruto inkomen van ongeveer 28000 euro per jaar voor beide ouders, geld de maximale toelage voor het kindgebonden budget, verdien je meer dan wordt het kindgebonden budget minder. Verdien je meer dan 40000(beide kostwinnaars) en heb je één kind, dan heb je er geen recht meer op. Hoe meer kinderen hoe meer toeslag. De bedragen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld, maar verschillen meestal maar een paar procent met voorgaande jaren.

Kinderopvangtoeslag

Van de kinderopvangtoeslag kan iedereen die zijn kinderen naar een crèche of gastouder brengt voor kinderopvang gebruik maken. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van het salaris van de ouders of verzorgers. Hoe meer salaris de ouders hebben, hoe lager het percentage van de kinderopvangkosten is wat door de overheid wordt vergoed. Voor het eerste kind is het percentage kinderopvangtoeslag lager dan van het tweede en daarop volgende kind.

Kinderbijslag

Verder is er ook nog de kinderbijslag. De kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekerings Bank (SVB). De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hangt dus niet af van het inkomen van de ouders. De kinderbijslag wordt elk kwartaal uitgekeerd. Het is in uitzonderlijke gevallen ook mogelijk tweemaal kinderbijslag te ontvangen, als je bijvoorbeeld een gehandicapt kind hebt, wat uit huis woont en waarvoor je extra kosten moet maken. De voorwaarden die daarvoor gelden staan op de site van de SVB

Samengevat Kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget

Voor jonge ouder zijn kunnen deze 3 van toepassing zijn. Wanneer heb je er recht op:

  • Kinderbijslag: Altijd als je een kind opvoedt
  • kinderopvangtoeslag: In principe als je kinderen naar een kinderopvang gaan (Plus wat aanvullende voorwaarden)
  • Kindgebonden budget: Als je onder een bepaalde inkomensgrens zit.Hoeveel krijg je:

De kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget zijn afhankelijk van je verzamelinkomen. Lees hier meer over het berekenen van de kinderopvangtoeslag.

De kinderbijslag is een vast bedrag.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

One thought on “Kinderopvangtoeslag en kindgebondenbudget verschil