Kinderopvangtoeslag Gevolgen Bezuinigingen


Zoals iedereen waarschijnlijk al heeft gehoord, weet en waarschijnlijk al heeft ervaren, wordt de kinderopvangtoeslag steeds minder, waardoor de kinderopvang voor ouders duurder word. De afgelopen jaren zijn er verschillende maatregelen (nieuwe maatregelen kinderopvangtoeslag 2012, nieuwe maatregelen kinderopvangtoeslag 2013) geweest die de kinderopvangtoeslag regeling hebben versoberd.

Doel bezuinigingen kinderopvangtoeslag

Het doel van deze maatregelen is de kosten voor de kinderopvang omlaag te brengen door ouders meer zelf te laten betalen.Hierdoor is de overheid minder geld kwijt. Voor de meeste mensen heeft de overheid de afgelopen jaar een flink deel van de kinderopvangkosten betaald. Een gezin dat twee kinderen drie dagen naar een kinderdagverblijf brengt is vaak meer dan €1800,- per maand kwijt aan opvangkosten. Via de toeslagen, dus via de schatkist ontvangen gezinnen, afhankelijk van hun inkomen vaak meer dan €1400,- terug. Waardoor de kinderopvang per maand vaak minder als €400,- netto kost.

[subscribe2]

Aan de andere kant is de kinderopvangtoeslag gecreëerd om ouders de mogelijkheid te geven deel te blijven nemen aan het arbeidsproces. De overheid heeft bepaald dat ze het belangrijk vinden dat beide ouders blijven werken en hun carrière kunnen blijven voortzetten. In het geval van hoog opgeleide ouders heeft het rijk ook veel geïnvesteerd in opleidingen, zodat het rijk ook jarenlang veel Belasting kan innen.

Deze twee punten lijken elkaar, bij de kinderopvangtoeslag te bijten. Aan de ene kant wil de overheid iedereen aan het werk helpen en mensen langer door laten werken. Ook wil de overheid het mogelijk maken beide ouders te laten werken. Maar aan de andere kant zit hier een duur prijskaartje aan wat de overheid zo veel mogelijk door de ouders zelf wil laten betalen.


Internetsparen 300x250

Het enige lichtpuntje is dat de bezuinigingsdoelstellingen in de kinderopvang eerder gehaald worden door de gigantische terugloop van het aantal kinderen dat gebruik maakt van de dagopvang, daardoor zal de kinderopvangtoeslag misschien volgend jaar met rust gelaten worden en niet verder worden versoberd.

gevolgen bezuinigingen kinderopvangtoeslag

De laatste 2 jaar is de kinderopvang voor veel ouder zo veel duurder geworden, dat ze hebben moeten besluiten om te stoppen met werken. Minister Kamp sprak in 2011 de verwachting uit dat de gevolgen van de kinderopvangtoeslag op de arbeidsparticipatie slechts 0,1% was. Nu blijkt in de praktijk dat de kinderopvanginstellingen soms met een terugloop van meer dan 15% te maken hebben.

Kinderdagverblijven in zwaar weer.

Door de terugloop in het aantal kinderen komen veel kinderdagverblijven en gastouders in een moeilijke financiële situatie. Hier vind je een meer informatie en cijfers over de financiële gevolgen voor de kinderopvangsector. Naast de terug loop van kinderen, moet de branche ook aan steeds strengere eisen voldoen.

Ouders halen massaal hun kinderen van de opvang af

Voor steeds meer gezinnen loont het de moeite niet meer voor één van de partners om te blijven werken. Zeker voor gezinnen die een hoog verzamelinkomen hebben, zijn de klappen van de bezuinigingen in de kinderopvangtoeslag hard. Veel gezinnen zien daar vaak een heel maandinkomen opgaan aan kindervang. Deze ouders kiezen vaak eieren voor hun geld en stoppen met werken om zelf thuis hun kinderen op te voeden. Een tip voor deze ouders kan zijn om ouderschapsverlof op te nemen.

 

 

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *