kinderopvangtoeslag 2013 lente-akkoord 4


De kinderopvangtoeslag is ook genoemd in het lente akkoord.  Voor de kinderopvangtoeslag waren er al een aantal maatregelen aangekondigd voor 2013, en er zijn er nu met het lente-akkoord nog een paar bijgekomen. Hier in dit artikel gaan we na wat voor maatregelen er genoemd zijn in het lente-akkoord en wat voor impact die eventueel op jou als ouder, van een kind die gebruik maakt van kinderopvang, voor gevolgen heeft. Verder zullen we kort de maatregelen noemen die al voor 2013 in de planning stonden.

BEREKEN HIER WAT JE IN 2013 AAN KINDEROPVANGTOESLAG KRIJGT

Hieronder een overzicht van de punten die afgesproken zijn in het lente-akkoord over de kinderopvangtoeslag.

De eigen bijdrage voor kinderopvang van het eerste kind wordt hoger. De verhoging is afhankelijk van het inkomen

Wat de precieze gevolgen zijn van deze maatregel is nog onduidelijk. De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt bepaald aan de hand van een tabel. Wie meer verdiend krijgt minder compensatie voor de kosten van de kinderopvang. Deze tabel wordt pas tegen het einde van het jaar definitief vastgesteld. In juni wordt een concept besluit kinderopvang naar de tweede kamer gestuurd, vanaf dat moment zijn de tabellen ook bekend.


De tabellen zouden al worden aangepast door eerder aangekondigde maatregelen. Nu komt er dus nog een onbekend gedeelte bij.

Kortom over de gevolgen van deze maarregel is  op dit moment nog niets zinnigs over te zeggen.

Bij een verzamelinkomen van € 125.000 is de kinderopvangtoeslag € 0.

De kinderopvangtoeslag wordt door 33,3 procent betaald door de werkgevers. De rest wordt betaald door de Belastingdienst. In de praktijk merk je hier als ouder niets van, omdat je het totale bedrag in 1x via de Belastingdienst uitbetaald krijgt(Of de Belastingdienst stort het naar de kinderopvanginstelling of gastouder). Het is op dit moment niet exact duidelijk wat er gaat gebeuren met de bijdrage van de werkgevers aan de kinderopvangtoeslag.

Voor het eerste kind krijgen ouders in 2012 kinderopvangtoeslag vergoed tot een verzamelinkomen tot €94427. Voor elk opvolgend kind krijgen deze ouders wel gewoon kinderopvangtoeslag, ongeacht hun inkomen. Vanaf 2013 krijgen deze ouders ook geen vergoeding meer voor hun opvolgende kinderen.

Het werkgeversdeel van 33,3% is er voor iedereen voor elk kind. Wat hier aan gaat veranderen is nog niet exact duidelijk. Maar er zijn plannen om verzamelinkomens boven de €130.000 geen werkgeversbijdrage meer te geven vanaf 2013.

Voorbeeld:
Jan en Maria hebben 2 kinderen die 3 dagen naar een kinderopvang gaan. Dit kost ze per maand ongeveer €1800 euro. Hun verzamelinkomen is €200.000.

 • In 2012: kreeg dit gezin per maand (300 kind 1+ 524 kind 2) 824 euro kinderopvangtoeslag .
 • In 2013: Ontvangen ze alleen maar de werkgevers bijdrage dus 2x 300 = 600 euro.
 • Dit gezin gaat dus alleen al aan deze maatregel 224 euro meer betalen.
 • Mocht de werkgeversbijdrage in 2013, inderdaad verdwijnen voor hogere inkomens, dan krijgen ze niets meer…
  Ze moeten dan de volledige 1800 euro zelf gaan betalen en gaan er dus 824 euro per maand op achteruit.

De kinderopvangtoeslag wordt in 2013 en 2014 niet verhoogd met inflatiecorrectie.

We horen veel economen praten over inflatie. Het heeft allerlei voors en tegens. Voor ouders met kinderopvangtoeslag is het voordeel dat ze elk jaar iets meer krijgen. Dit komt vaak redelijk overeen met de gestegen kosten van de kinderopvang zelf.
In 2013 worden de opvang waarschijnlijk wel duurder, maar wordt deze stijging, meestal een paar procent, niet gecompenseerd door de kinderopvangtoeslag.

Voorbeeld:

Maar weer Jan en Maria als voorbeeld.

 • De uurprijs in 2012 is 6,34
 • De uurprijs in 2013 is 6,53 (3% verhoging)
 • De uurprijs in 2014 is 6,72 (3% verhoging)

Kinderopvangtoeslag blijft gelijk, wordt niet gecorrigeerd met de inflatiecorrectie.

Jan en Marie betalen extra:

 • In 2013: 54 euro extra per maand voor beide kids.
 • In 2014: 109 euro extra per maand (t.o.v. 2012). Voor beide kids.

Geen eigen bijdrage van 15 euro per kind per maand

Maar er is ook goed nieuws! Alleen niet zo heel veel. De voorgestelde maandelijkse eigen bijdrage voor de kinderopvangtoeslag van 15 euro per maand, per gezin is van tafel. Deze eigen bijdrage wordt gecompenseerd  in de kinderopvangtoeslag tabel.

Dit is wel een logische maatregel, het invoeren van een eigen bijdrage vraagt om een hoop extra bureaucratie.

Tot slot kinderopvangtoeslag 2013

Zodra we meer weten over de maatregelen van de kinderopvangtoeslag in 2013, kun je het hier lezen!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 thoughts on “kinderopvangtoeslag 2013 lente-akkoord

 • n bayhan

  Het wordt steeds moeilijker om rond te komen, alle kosten gaan omhoog maar de salarissen blijven hetzelfde. Ik weet geen raad meer!

 • anoniem uit groningen

  ja dat is waar, salarissen blijven het zelfde maar alles word duurder.
  misschien kunnen de salarissen omhoog! of anders alle spullen goedkoper maken. vroeger was de huur 2,50 gulden nu aan huur 760 euro. wtf en wat gaat hier verkeerd. ja de tijden veranderen , maar je kan ook iedereen helpen en niet zoveel kosten vragen dan kun je nog eens fatsoenlijk mooie kleren kopen. maar die piefjes hoger op lopen met de duurste kleren en wonen in dure villa’s laat jullie je geld maar inleveren.

  • Anne

   Waarschijnlijk werken die piefjes ook heel hard voor die mooie villa, kunnen we niet over oordelen. Maar hoe dan ook wordt kinderopvang nu echt onbetaalbaar, voor alle lagen van de bevolking.

 • Roy Tomeij

  Het rekenvoorbeeld is nogal extreem. Als je een verzamelinkomen hebt van 2 ton per jaar (16.666 euro bruto per maand), dan moet je misschien niet zeuren over een kostenstijging van 224 euro.