Kinderopvangtoeslag LKR registratie brief belastingdienst


De Kinderopvangtoeslag wordt vanaf 2011 alleen nog maar uitgekeerd aan gastouders die een LRK registratie hebben. Dit is de belangrijk voor je als je kind naar een gastouder gaat. Indien je gastouder geen LRK registratie heeft, heb je geen recht op kinderopvangtoeslag!

De belastingdienst heeft in januari 2011 duizenden brieven gestuurd naar ouders die kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd met het verzoek of ze kunnen bewijzen dat de hun kinderopvanginstelling een LRK registratie heeft. Als ze dit niet snel kunnen bewijzen wordt de kinderopvangtoeslag stopgezet.


Over deze gang van zaken hebben Tweede Kamerleden Eddy van Hijum en Pieter Omtzigt vragen gesteld aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). De CDA-ers vermoeden dat de gemeente en de belastingdienst steken hebben laten vallen waardoor duizenden mensen ten onrechte deze brief hebben gekregen en opgezadeld worden met een adminstratieve rompslomp.

Het voordeel van de brief van de belastingdienst aan ouders die kinderopvangtoeslag aanvragen is, dat op deze manier wordt voorkomen dat ouders een aantal maanden ten onrechte kinderopvangtoeslag hebben gekregen en dat dan later terug moeten gaan betalen.

Indien je deze brief hebt gekregen is het raadzaam op tijd te reageren en het LRK nummer door te geven. De kosten van de niet ontvangen kinderopvangtoeslag kunnen aardig oplopen!

Voorbeeld LRK nummer en kinderopvangtoeslag

Een gezin heeft 3 kinderen die 5 dagen naar een gastouder gaan.  De gastouder vraagt per kind 5 euro per uur, per dag komt dit neer op ongeveer 150 euro. Per maand is dit ongeveer 3000 euro. Omdat beide ouders weinig verdienen krijgen ze een hoog percentage kinderopvangtoeslag. Ze ontvangen 2500 euro kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst en hebben dus voor 500 euro per maand hun 3 kinderen 5 dagen onder de pannen.

Nu blijkt dat de gastouder geen LRK nummer heeft en dus niet in aanmerking komt voor de kinderopvangtoeslag. Stel dat de Belastingdienst hier na een jaar achterkomt. Dan hebben de ouders al 30000 (12 maanden x 2500 euro) euro kinderopvangtoeslag ontvangen. Hiervan hebben ze dan zeer waarschijnlijk al een groot gedeelte aan de gastouder betaald. De belastingdienst vraagt dan de in hun ogen onterechte kinderopvangtoeslag terug met heffingsrente. De ouders kunnen dan zomaar 31000 euro terug lappen. Er zijn niet veel gezinnen met opgroeiende kinderen die zo een bedrag graag terug betalen aan de Belastingdienst.


In de praktijk betekend het bovenstaande geval dat de Belastingdienst naar zijn geld kan fluiten en dat het gezin failliet is. Misschien als ze een koophuis hebben komen ze ook nog op straat te staan.

Belastingdienst voorkomt problemen met kinderopvangtoeslag

Om bovenstaande situatie te voorkomen en om fraude tegen te gaan heeft de Belastingdienst besloten alle ouders die geen LRK nummer hebben doorgegeven geen kinderopvangtoeslag te verstrekken. De Belastingdienst voorkomt op die manier ergere problemen.

Verder is het natuurlijk voor ouders vervelend dat ze opeens een andere gastouder of kinderopvanginstelling moeten zoeken, omdat ze voor hun huidige plek geen kinderopvangtoeslag meer krijgen. Het is dan logischer wijs niet meer mogelijk om bij de gastouder te blijven om dat de kosten zeer hoog zijn.  Uiteraard is het niet gemakkelijk om op korte termijn een andere gastouder of kinderdagverblijf te vinden.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *