Kinderopvangtoeslag maximum uurprijs 1


De maximale uurprijs voor de kinderopvangtoeslag, wordt per jaar vastgesteld. Dit is het bedrag waarin de overheid maximaal bijdraagt in de vergoeding met de kinderopvangtoeslag.


Het maximale uurtarief van de kinderopvang, verschilt per soort kinderopvang. Hier staan de tarieven van 2011. Je ziet dat de uurprijs voor de kinderopvang in 2011 met ongeveer 1,8% is gestegen t.o.v. 2010.

  • Dagopvang € 6,36 (was € 6,25 in 2010);
  • Buitenschoolse opvang € 5,93 (was € 5,82 in 2010)
  • Gastouderopvang € 5,09 (was € 5,00 in 2010)

In de praktijk zal je zien dat kinderopvang instellingen en gastouders tarieven hanteren die hier aardig in de buurt zitten. Maar de opvanginstellingen mogen ook een hogere uurprijs vragen. Als jouw crèche 10 euro per uur vraagt voor het opvangen van je kind, mag dit gewoon en kan je kind hier gewoon naar toe brengen. Van de overheid krijg je alleen een maximum uurprijs vergoed van bijvoorbeeld 6,36.

Nu is het zo dat veel kinderdagverblijven niet per uur rekenen maar per dagdeel. Je zal dus op de rekening het aantal dagdelen zien staan dat je kind is gekomen.

Houdt dus rekening bij het aanvragen van je kinderopvangtoeslag met de maximale uurprijs die de Belastingdienst vergoedt.

Mijn kinderopvanginstelling heeft een te hoge uurprijs

Als je kinderopvanginstelling meer vraagt per uur dan de Belastingdienst meeneemt in hun berekening, betekend dat dus dat je volledig verantwoordelijk bent voor het verschil. Je kunt eenvoudig berekeken hoeveel je dit extra gaat kosten. Gebruik hiervoor de volgende formule:


(Uurprijs kinderopvanginstelling – Maximale uurprijs Belastingdienst) x aantal uur opvang per maand = Extra te betalen kosten.

De uurprijs van de kinderopvang instelling is de uurprijs die de kinderopvang of gastouder vraagt, deze prijs kom je tegen op de factuur of op de website.

Maximale uurprijs Belastingdienst. De Belastingdienst bepaald elk jaar wat de maximale prijs is voor de kinderopvang. Er zitten verschillen in de soort opvang, dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang hebben elk een maximum uurprijs. Voor 2011 is de maximum uurprijs voor opvang in het kinderdagverblijf vastgesteld op € 6,36 en voor buitenschoolse opvang € 5,93 en gastouderopvang € 5,09 per uur.

Aantal uren opvang  per maand. Dit is het aantal uur opvang per maand dat je kind naar de opvang gaat. Het rijk heeft het maximum aantal uren opvang vastgesteld op maximaal 230 uur opvang per maand.

De uitkomst is het extra te betalen bedrag wat niet voor betaald wordt via de kinderopvangtoeslag.

Voorbeeld:

Je kind gaat 150 uur per maand naar de crèche. De uurprijs van de crèche is 6,50.

De maximale uurprijs die het rijk vergoed is in 2011 6,36.

Je krijgt dan de volgende berekening.

(6,50 – 6,35)  x 150 = 22,50 per maand.

De website van de Belastingdienst neemt dit mee in de berekening.

Afhankelijk van de hoogte van het bedrag wat je zelf bij moet betalen kan je er voor kiezen om een andere kinderopvang instelling te zoeken. Houdt er dan wel rekening mee dat dat soms niet makkelijk is, zeker de naschoolse opvang wil nog wel eens voor problemen zorgen. Ook kan het vervelend zijn voor je kind om naar een andere crèche te moeten gaan. Het is zo ie zo raadzaam om met de kinderopvanginstelling in gesprek te gaan en vragen om een uitleg, misschien is er een oplossing.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

One thought on “Kinderopvangtoeslag maximum uurprijs