Kinderopvangtoeslag registratienummer 2


Kinderopvangtoeslag registratienummer is in het leven geroepen om onterecht gebruik van deze toeslag tegen te gaan. In het verleden was het zo dat opa’s en oma’s op de kinderen pasten en zich opgaven als gastouder, hierdoor kregen deze opa’s en oma’s een vergoeding van ongeveer 4 euro per uur. Vaak zouden deze opa’s en oma’s toch al oppassen. Het gebeurde zelfs regelmatig dat opa’s en oma’s helemaal niet oppasten maar toch zich opgaven als gastouder.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!Om dit tegen te gaan is er een register in het leven geroepen voor instellingen die kinderen opvangen te registreren. De kinderopvangtoeslag wordt dan alleen uitgekeerd aan instellingen die in dit register staan vermeld. Op die manier wil de overheid dus fraude met deze kinderopvangtoeslag voorkomen.

Landelijk register kinderopvang (LRK)

Landelijk register kinderopvang (LRK) is opgestart in het jaar 2010. Vanaf 2011 is voor het krijgen van de kinderopvangtoeslag voor gastouder opvang een inschrijving in dit register verplicht. Staat jouw gastouder niet in het register of nog niet, dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Mocht je het toch aanvragen en krijgen, dan moet je het terugbetalen, let dus op als je gebruik maakt van een gastouder dat deze ingeschreven is in dit register!
Banner BabyManagement full banner
Mocht je kinderopvang er nog niet tussen staan dan kan dat begin 2011 nog komen, het register heeft momenteel nog niet alle instellingen geregistreerd.

Op de site kan je via de zoekfunctie zien of je instelling of gastouder erkend is. Als bijvoorbeeld een kinderdagverblijf gevonden kan worden zit je goed!

Site Landelijk Register Kinderopvang

De site van het LRK is vrij eenvoudig, eigenlijk is het enige wat je er kunt doen het LRK nummer van je gastouder of kinderdagverblijf opzoeken. Als je eenmaal je kinderopvanginstelling hebt gevonden zie je er de volgende gegevens staan:

  • Kerngegevens. De basis gegevens van de specifieke instelling, naast de naam van de instelling zie je ook het aantal kindplaatsen en tot wanneer de registratie geldig is.
  • Opvangadres. Dit is als het goed is het adres waar je ‘s ochtends je kroost aflevert.
  • Correspondentieadres. Dit is het postadres dit kan dus ook een postbus zijn.
  • Contact gegevens. Hier staat waar en hoe je correspondentie kunt verzorgen, verder staat hier ook vaak een email adres en een website en de naam van een contactpersoon.
Verder is er te zien of er inspectierapporten beschikbaar zijn. Er zijn momenteel nog niet veel instellingen die een inspectierapport hebben, maar in de toekomst zullen die hier wel verschijnen op die manier kan je dit ook gebruiken om een geschikte gastouder of kinderdagverblijf te vinden. Onthou een inspectie rapport zegt niet alles.


Verder staat er bij elk zoek resultaat in het landelijk Register Kinderopvang, wie de houder of eigenaar is van de instelling. Op deze naam kan je ook klikken, zodat je kunt zien wat voor instellingen deze persoon of bedrijf nog meer onder zich heeft. Het is dan makkelijk te zien waaronder een instelling valt of hoe de organisatiestructuur in elkaar zit.
Zoals je ziet hangt het LRK nauw samen met het recht op kinderopvangtoeslag. Zorg dus altijd dat je je kind brengt naar een instelling die een LRK nummer heeft, anders krijg je geen kinderopvangtoeslag.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 thoughts on “Kinderopvangtoeslag registratienummer