kinderopvangtoeslag storten kinderdagverblijf


kinderopvangtoeslag storten kinderdagverblijf is mogelijk. Hoe werkt dit precies: Jij als ouder moet inprincipe de rekening aan het kinderdagverblijf betalen. Van de overheid krijg je een tegemoed koming, de kinderopvangtoeslag. Je kunt de kinderopvangtoeslag direct laten storten op de rekening van het kinderdagverblijf. Omdat de overheid niet 100% van de kosten van de opvang vergoeden, blijft er een bepaald percentage over. Dit zal voor de meeste mensen rond de 15% liggen afhankelijk van onder andere het inkomen van de ouders. Van het kinderdagverblijf krijg je dan een factuur voor de overgebleven kosten. Vanaf 1-1-2010 kan er niet meer direct betaald worden aan een gastouder. Deze regeling geld dus alleen voor kinderdagverblijven. U kunt wel de kinderopvangtoeslag laten betalen aan het gastouderbureau waar de gastouder bij aangesloten is.

In dit artikel wordt uitgegaan van het volgende voorbeeld:

Twee ouders brengen hun enige kind 3 dagen per week naar een kinderdagverblijf.

Een plek op de kinderopvang kost ongeveer 6 euro per uur. Wat al gauw neerkomt op 800 euro per maand. Het kinderdagverblijf heeft dus een factuur van 800 euro. Via de kinderopvangtoeslag krijgen de ouders 600 euro terug. Ze moeten per saldo dus 200 euro per maand betalen aan de kinderopvanginstelling.

Voordelen kinderopvangtoeslag storten kinderdagverblijf

Veel mensen kunnen het niet of moeilijk opbrengen om ineens zoals in onderstaand voorbeeld 800 euro te moeten betalen aan een kinderopvang instelling. De overheid stort wel dezelfde maand de kinderopvangtoeslag, maar daar kan natuurlijk een paar dagen tussen zitten. Als je het dan moet pinnen voor je boodschappen, kan dat vervelende gevolgen hebben.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat per ongeluk de kinderopvangtoeslag al uitgegeven is, voordat de rekening van de crèche betaald is. Dan is het ook makkelijker als de Belastingdienst direct aan de kinderopvang betaald.

Het vereist een zekere discipline om geld wat je op je rekening krijgt gestort direct dezelfde maand te betalen aan het kinderdagverblijf. Het komt voor dat mensen de kinderopvang rekeningen een paar maanden niet betalen, de kinderopvangtoeslag wordt wel gewoon op de rekening gestort en dat wordt opgemaakt, want het geld staat op de rekening. De kinderopvanginstelling zal vervolgens achter zijn geld aanmoeten wat voor de ouders vaak betekend dat het kind wordt uitgeschreven en dat ze met deurwaarders te maken krijgen.

Nadelen kinderopvangtoeslag storten kinderdagverblijf

Sommige mensen vinden ook nadelen kleven aan het direct storten van de kinderopvangtoeslag aan de instelling of gastouder. De hoogte van de kinderopvangtoeslag kan je nooit helemaal zeker weten van te voren. Je moet de kinderopvangtoeslag van te voren aanvragen en deze wordt aan het einde van het volgende jaar definitief. Het kan dus zijn dat je minder hebt gekregen als waar je recht op had, doordat je bijvoorbeeld flink minder bent gaan verdienen. Om dat te compenseren, moet je via het kinderdagverblijf je extra kinderopvangtoeslag terughalen omdat alle gelden daar heen worden gestort.

Hoe kinderopvangtoeslag storten kinderdagverblijf

Bij de Belastingdienst kunt u aangeven op welke rekening je de kinderopvangtoeslag wilt laten storten. Ze kunnen dus ook storten op de rekening van het kinderdagverblijf. Stel hiervan vooraf het kinderdagverblijf wel op de hoogte en vraag even of ze dit accepteren. Let op gastouders kunnen niet meer rechtsreeks betaald worden door de belastingdienst vanaf 1 jan 2010.


Mocht er iets misgaan dan is dat zeer vervelend, want de bedragen lopen snel op. Zorg dus altijd dat je goede afspraken maakt en vraag waar mogelijk om schriftelijke bevestigingen.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *