Kinderopvangtoeslag verandering 2011 2


Kinderopvangtoeslag wordt veranderd  in 2011. Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, dat er tijdens de kabinetsformatie gesproken is over de kinderopvang en de kinderopvangtoeslag. Het nieuwe kabinet wil 230 miljoen bezuinigen op de kinderopvang omdat de kosten van de kinderopvang teveel oplopen.

Wat houdt deze verandering voor jouw in? Wordt het zoveel verhoogd dat het geen zin meer heeft om te werken? Om hoeveel verhoging gaat het?


In 2010 betaalde ouders gemiddeld genomen 21% mee in de kosten van de kinderopvang. De andere 79% werd vergoed door de kinderopvangtoeslag. Mensen die veel verdienen betalen meer mee aan het bedrag en mensen die weinig verdienen betalen minder mee en ontvangen een hogere kinderopvangtoeslag.

In 2011 wil het kabinet dat alle ouder 26% meer gaan bijdragen aan de kinderopvang. Dit betekend dat de kinderopvangtoeslag ongeveer 23% minder zal zijn als het voorgaande jaar.

Voorbeeld verandering kinderopvangtoeslag 2011:

  • 2010: Je bent 800 euro kwijt aan kosten voor de kinderopvang.
    Je krijgt 600 euro van het rijk en moet dus 200 betalen.
  • 2011: De kinderopvang kost je nog steeds 800 euro.
    Je moet 23% meer gaan betalen dat is 246, van het rijk krijg je maar 554.

In 2012 wil het kabinet verder gaan bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Hoe dit opgevuld wordt is op dit moment nog niet duidelijk, maar het ziet er naar uit dat het nog duurder wordt.

Jaarlijks stelt de overheid het percentage kinderopvangtoeslag wat wordt vergoed vast. Afhankelijk van hoe ze dit vaststellen gaan de ouders van kinderen in de opvang meer (of minder) betalen. Minder betalen zit er met de aangekondigde bezuinigingen niet in.

Moet ik zelf iets wijzigen aan de kinderopvangtoeslag

In principe hoef je zelf niets te veranderen om kinderopvangtoeslag te ontvangen in 2011. De overheid past zelf het percentage en de bedragen die gestort worden aan. Je hoeft dus niet opnieuw het programmatje te downloaden en dingen opnieuw aan te vragen.


Let wel op dat je wijzigingen in je privé situatie op tijd aangeeft bij de Belastingdienst. Als je meer bent gaan verdienen in 2011, heb je recht op minder kinderopvangtoeslag. Deze wijziging moet je wel doorgeven. Heel veel mensen gaan er elk jaar wel wat op vooruit. Of door de extra financiële waardering van ervaringsjaren of wel door inflatiecorrectie.

Wijzigingen doorgeven gaat het eenvoudigst door naar de site www.toeslagen.nl te gaan en daar het wijzigings programmaatje te downloaden. Hier staat hoe je wijzigingen moet doorgeven in de kinderopvangtoeslag. Houdt er rekening mee dat de Belastingdienst er 2 maanden over kan doen om de aanvraag te verwerken.

LRK numer kinderopvangtoeslag 2011

In Januari 2011 is de Belastingdienst ook begonnen met het controleren van de LRK nummers van kinderopvanginstellingen. Wie geen geldig LRK nummer kan verstrekken aan de Belastingdienst krijgt geen kinderopvangtoeslag. Let dus op dat je dit nummer op tijd aan de Belastingdienst verstrekt. Vooral ouders die kinderen naar een gastouder brengen moeten in de gaten houden dat de gastouder een LRK nummer heeft. Gastouder krijgen een LRK nummer als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. De Overheid heeft dit nummer ingevoerd op de kinderopvangtoeslag stroom naar oppas opa’s en oma’s tegen te gaan. Voorheen kon er voor de oppas van opa’s en oma’s ook kinderopvangtoeslag worden aangevraagd, maar nu niet meer.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 thoughts on “Kinderopvangtoeslag verandering 2011

  • Sabina

    Misschien dat wij het verkeerd begrijpen, maar als je drie maanden werkeloos bent stopt de bijdrage voor de kinderopvang? Wat nu als een van ins ontslagen wordt? Het kinderdagverblijf heeft een opzegtermijn van drie maanden, dat betekend dan we dan gelijk moeten gaan opzeggen want zonder 2e inkomen en bijdrage van de belasting kunnen we de opvang niet betalen? Wij zijn dan in ieder geval wel onze plek kwijt voor onze zoon, en wat als ik dan weer een baan krijg? Meenemen naar het werk? Het kdv heeft nog steeds een wachtlijst dus even snel terugplaatsen dan ook niet mogelijk zijn. Waarom niet een langere overgangsperiode? Het lijkt zo onmogelijk weer aan het werk te gaan.