LRK nummer kinderopvangtoeslag doorgeven belastingdienst 1


Het is belangrijk het LRK nummer door te geven om kinderopvangtoeslag te ontvangen! Het LRK (landelijk register kinderopvang) nummer is noodzakelijk om kinderopvangtoeslag te krijgen.

Begin 2011 heeft de belastingdienst vele duizenden mensen gevraagd het LRK nummer van de kinderopvanginstelling door te geven om te zo te voorkomen dat de kinderopvangtoeslag wordt stopgezet! Wie een brief heeft gekregen van de Belastingdienst doet er goed aan om zo snel mogelijk in actie te komen om problemen te voorkomen. De Belastingdienst keert geen kinderopvangtoeslag meer uit aan gastouders die geen LRK nummer hebben en aan ouders die geen LRK nummer hebben doorgegegeven.

Hoe voorkom ik dat mijn kinderopvangtoeslag wordt stopgezet?


 • Zorg dat je het LRK nummer van je kinderopvanginstelling of gastouder achterhaald. Je kunt hier gebruik van maken met de volgende website: http://www.landelijkregisterkinderopvang.nl/ op deze website kan je jouw kinderopvang opzoeken en het nummer achterhalen.
 • Geef het nummer vervolgens door aan de belastingdienst door dit  programma op de site www.toeslagen.nl te downloaden.  Dit is waarschijnlijk hetzelfde programma als waarmee je jouw kinderopvangtoeslag hebt aangevraagd. Het LRK nummer vul je op de volgende plaats in het programma in:
  – Bij kinderen
  – De naam van het betreffende kind
  –  Gegevens Kindercentrum of Gastouder
  – Registratienummer LRK
  Als je meer kinderen hebt vul je bij elk kind het LRK nummer in van zijn of haar opvang!
 • Vul alle gegevens in en bij het tabje ‘kinderen’ kan je bij de naam van je kind het LRK nummer invoeren.
 • Daarna vul je de rest van de gegevens in en verzend je de wijziging naar de belastingdienst met gebruik van je Digid code.

Als jouw kinderopvanginstelling niet in de lijst van het Landelijk Register Kinderopvang voor komt is het handig om contact op te nemen met jouw instelling en om uitleg te vragen. Dit geld vooral voor gastouders. Geen nummer betekend geen geld.


Dus zorg dat je op tijd het LRK nummer doorgeedt aan de Belastingdienst om zo je kinderopvangtoeslag veilig te stellen!

Wat te doen als mijn gastouder geen LRK nummer heeft

De uiteindelijke keuze is natuurlijk aan jezelf, maar ik zou zo snel mogelijk een andere kinderopvanginstelling gaan zoeken hoe moeilijk dit misschien ook is! Het kan natuurlijk altijd zijn dat er door een fout bij het LRK vertraging is opgelopen in dat geval kan je natuurlijk wel even wachten tot het in orde is.

Als het niet in orde komt krijg je geen geld. Wellicht heb je weleens een rekening gezien van je gastouder. Bedenkt dat je dat bedrag elke maand uit je eigen zak moet gaan betalen zolang je geen instelling hebt gevonden voor je kind met een LRK nummer.

Als je dit op kunt brengen kan je natuurlijk je kind bij de betreffende gastouder laten, maar voor veel mensen heeft het werken geen zin als ze twee kinderen op de kinderopvang hebben zitten. Omdat de totale kosten van de kinderopvang groter zijn dan hun netto salaris.

Ook opa’s en oma’s krijgen nu dus voor de oppas geen kinderopvangtoeslag via de ouders voor hun oppas uren. Dit is misschien wel een oorzaak van het ontstaan van het LRK nummer. Want door dit nummer hoeft de overheid geen vergoeding meer te geven aan opa’s en oma’s die anders toch wel op zouden passen.

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

One thought on “LRK nummer kinderopvangtoeslag doorgeven belastingdienst